Corpul nostru are nevoie de un anumit nivel de colesterol pentru producerea hormonilor, a vitaminei D3 și a substanțelor care contribuie la digestia alimentelor. Colesterolul este produs de ficat și se găsește în sânge. De asemenea, colesterolul se află și în unele alimente de origine animală, precum gălbenușul, organele comestibile, carnea grasă, untul, brânză grasă și unele crustacee.
Atunci când colesterolul din sânge depășește un anumit prag, în interiorul vaselor de sânge se acumulează depozite de grăsime, iar acest lucru duce la îngreunarea circulației sanguine. Blocarea treptată a vaselor de sânge de la nivelul inimii poate duce la infarct miocardic
Colesterolul în limitele favorabile sănătății are un rol extrem de important în funcționarea organismului și în susținerea unor procese metabolice. Iată care este rolul benefic al colesterolului:
O caracteristică a colesterolului este că nu se poate dizolvă în sânge și este transportat de către lipoproteine. Lipoproteinele sunt de două feluri:
1) lipoproteine cu densitate mică – cunoscute și sub numele de colesterol LDL (colesterol „rău”)
2) lipoproteinele cu densitate mare ce poartă denumirea de colesterol HDL (colesterol „bun”)
Conform studiilor medicale colesterolul „bun” protejează sistemul cardiovascular, în timp ce colesterolul „rău” se depune pe pereții arterelor și poate cauza afecțiuni cardiace.
Printre cauzele ce determina un nivel mare al colesterolului în sânge se numără:
Din fericire, atât nivelul colesterolului, cât și cel al trigliceridelor pot fi scăzute cu ajutorul unor medicamentelor și cu ajutorul modificărilor în ceea ce privește dietă și stilul de viață.
Colesterolul mărit nu prezintă simptome, acesta fiind detectat doar în urmă unor analize de sânge. Ar trebui să îți faci analzie de sânge pentru verificarea colesterolului, mai ales dacă ai tensiune arterială mărită, dacă ești supraponderal sau fumător.
Setul de analize care se realizează în acest caz poartă denumirea “panou de lipide”, care măsoară atât grăsimile, cât și lipidele din sânge
Valorile bune ale colesterolului total nu depășesc 200 mg/ dl, cele la limita se află între 200 – 240 mg/dl, iar valorile care depășesc 240 mg/dl sunt considerate periculoase.
În ceea ce privește colesterolul HDL, acesta ar trebui să fie de 60 mg/dl, dacă valorile sale sunt cuprinse itre 40-50 mg/dl nu este îngrijorător, însă valorile mai mici de 40 mg/dl la bărbați și de 50 mg/ dl la femei sunt îngrijorătoare.
Colesterolul LDL păstrat în limitele fără vreun risc pentru sănătate ar trebui să fie de 100 – 120 mg/dl, cel între 130 – 159 mg/dl este la limita, în timp ce colesterolul LDL de 160 mg/dl pune sănătatea pacientului în pericol.
Colesterolul mărit apare că urmare a unor factori precum:
Există și situații în care colesterolul apare că efect secundar al unei alte probleme de sănătate: